Ce este Ride-Hailing? Platforme Ride-Hailing disponibile în România (2023)

România se află în prezent într-o stare de tranziție în care metodele moderne de mobilitate precum ride-hailing depășesc încet transportul public obișnuit din țară. Acest lucru a dus la faptul că grupurile locale de taxiuri sunt vulnerabile la deplasarea lor de către sistemele moderne de transport, deoarece acestea nu ar putea oferi nici o atitudine mai bună de transport și nici să reziste la confortul adus de modernizare.

Acest blog va acoperi, de asemenea, definiția exactă a ride-hailing, modul în care afectează taxiurile locale din România (în special în București) și modul în care va aduce un sistem de transport mai bun în România.

În acest articol vom acoperi următoarele subiecte:

  1. Ce este Ride-Hailing?
  2. Cum afectează Ride hailing-ul grupurile locale de taxiuri din România?
  3. Ar putea ride-hailing-ul să aducă o ușurare cererii de transport în România?
  4. Platformele de Ride-Hailing disponibile în România

Metodele moderne de transport, sau adesea numite „viitorul transportului public”, sunt cunoscute pentru a oferi comoditate și a utiliza tehnologii înalte, cum ar fi un telefon și internet, pentru a promova călătorii sigure, durabile și ieftine. Drept urmare, a devenit convenabil pentru pasageri, dar și durabil într-un mod în care reduce congestia traficului și amprenta de dioxid de carbon în mediu. Prin urmare, metodele moderne de mobilitate, cum ar fi car-sharing, ride-sharing și ride-hailing, sunt o tendință în zilele noastre, deoarece clienții au tendința de a face o plimbare folosind mai degrabă telefoanele lor mobile, decât un colț de stradă. Și din această cauză, taxiurile locale nu sunt în măsură să concureze cu ele. Să adăugăm, de asemenea, faptul că pandemia a contribuit, de asemenea, la creșterea ride-hailing-ului și a scăzut cererea de taxiuri locale. Au fost cândva dominante în orașele și capitala locală, totuși încet devin o umbră.


Ce este Ride-Hailing?

Ride-Hailing-ul (cunoscut mai des sub numele de Ride Sharing) este o strategie modernă de mobilitate în care proprietarii de mașini private ar putea acționa ei înșiși ca șoferi de taxi și ar putea prelua pasageri pentru a-i transporta la o locație contra cost. Este nevoie doar de un telefon și de internet pentru a rezerva o călătorie. Ride-hailing-ul este benefic atât șoferului, cât și pasagerului, oferind o sursă de venituri pentru întreținerea mașinii sau cheltuielile zilnice. De asemenea, Ride-Hailing-ul oferă transport sigur și convenabil pasagerilor.

Cum afectează Ride hailing-ul grupurile locale de taxiuri din România?

Cei mai mulți șoferi de taxi locali au crezut că motivul scăderii cererilor de taxiuri sunt serviciile de călătorie Ride-Hailing. Este destul de precis până la un anumit punct, dar nu este întotdeauna cazul. Serviciile moderne de călătorie au tendința de a atrage mulți pasageri cu comoditatea lor. Cu toate acestea, taxiurile oferă și avantaje, cum ar fi prețuri mai mici și un sistem de taxare a contorului pentru a măsura prețul prin distanță și durată. Așadar, cum pare să fie ride-hailing „preferat” față de taxiuri?

Sursa: Schaller’s Report 2018, un grafic despre numărul anual de călători în miliarde de TNC și taxiuri în SUA în perioada 1990-2017.

Potrivit lui Turp-Balazs în acest blog publicat în Emerging Europe intitulat „În sfârșit, România autorizează serviciile de ride-sharing”, există unele cazuri în care șoferii de taxi din București au tendința de a depăși limita și de a profita de clienții lor – de exemplu, solicitând taxe suplimentare peste ceea ce indică sistemul de taxare. Preferința pentru distanță a taximetriștilor ar putea influența această atitudine. Dacă locația pare departe de raza lor preferată, va exista întotdeauna o suplimentare. În plus, există multe cazuri în care majoritatea șoferilor de taxi nu respectă regulile rutiere de bază, cum ar fi limita de viteză, indicatoarele rutiere și semafoarele.

Situația de mai sus este un exemplu clar că serviciile de ride-hailing nu sunt întotdeauna motivul pentru care șoferul de taxi are probleme. Unele motive se pot găsi în ei înșiși sau la colegii lor taximetriști. Serviciile de ride-hailing sunt singura strategie de mobilitate diferită la care recurg pasagerii atunci când sunt obișnuiți cu atitudinea tipică a taximetriștilor.

Ar putea ride-hailing-ul să aducă o ușurare cererii de transport în România?

Întrebarea majoră aici este dacă serviciile de călătorie moderne pot oferi cererea de transport preconizată și ar putea aduce o soluție în România? Ride-hailing-ul a fost convenabil de la lansarea sa în 2019 pentru români și oferă o mulțime de avantaje utilizatorilor lor. Cu toate acestea, motivul pentru care platformele de călătorie pornesc târziu în țară se datorează legilor nedefinite cu privire la acestea. Din fericire, anul 2019 deschide o oportunitate pentru aceste companii, când s-a dat semnalul  verde pentru a opera în țară,  iar guvernul român a adoptat un decret de urgență care reglementează circulația acestor servicii.

Conducătorii auto nu  operează în deplină libertate. Urmează măsuri și instrucțiuni stricte înainte și în timpul călătoriei. De exemplu, taxele de călătorie sunt prezentate în timpul rezervării și sunt înregistrate online, astfel încât șoferii nu pot autodeclara o taxă, ceea ce  asigură bugetul pasagerului. O modalitate de a măsura dacă este sau nu benefică este să o comparați cu alte metode de mobilitate. Aruncați o privire la tabelul dat mai jos.

Ride-hailingCar-sharingRide-sharingTaxi local
AccesibilitatePrin telefonPrin telefon sau webPrin telefonAsteptat in strada
DisponibilitateLuni-VineriOre lucratoare            24/7SaptamanalOre lucratoare
     24/7
Proprietar auto

     Privat
Apartine unei companii sau privat( dacă este de la persoana la persoana)

     Privat


Apartine unei companii
Preț
SigurantaCineva conduce pentru tine. Mașina este intretinuta strict. Complet în siguranta.Masina este intretinuta de către companie la fiecare călătorie.Cineva conduce pentru tine. Mașina este intretinuta strict. Complet în siguranta.Cineva conduce pentru tine.Masina este intretinuta strict. Complet in siguranta.
Compararea în tabel a strategiilor de transport

Întrucât se consideră că viitorul mobilității este călătoria, multe companii mari profită de aceasta. Acestea se numesc Companii de Rețele de Transport sau TNC. Scopul TNC este de a oferi servicii de transport la cerere pentru pasageri. Cu toate acestea, problema aici este că nu dețin vehicule și nu operează centre de expediție convenționale. În schimb, ei adună proprietarii de autoturisme semnate pentru transportul de vehicule și se conectează cu serviciile de taxi din zonă. Mașina nu este împărtășită cu alți călători și nici nu face mai multe opriri de-a lungul unui traseu.

Serviciul de călătorie este disponibil în marile orașe, în special în București, în timp ce am putea găsi diverse servicii de călătorie în toate tipurile de zone. Dar nu vă  faceți griji, deoarece am compilat cele mai bune platforme de transport modern, precum și taxele, gama de locații și beneficiile lor în acest blog.

Platformele de Ride-Hailing disponibile în România

1. BOLT

Bolt este o altă platformă de ride-hailing care oferă servicii excelente și o gamă largă de beneficii pentru utilizatorii săi. Cu toate acestea, Bolt este specială în România și a devenit imaginea ride-hailing-ului. Este prima platformă care a ajuns în zece dintre cele mai mari orașe din țară, și anume: Arad, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești și Timișoara.

Bolt este cunoscut pe scară largă pentru faptul că este operațional în cea mai mare parte a Europei. Înființată în Estonia în 2013 și având în prezent 1 milion de șoferi și 50 de milioane de utilizatori înregistrați, a intrat pe piața din România abia în 2016. Cu toate acestea, și-au extins rapid serviciile, iar acum acoperă 11 orașe mari începând cu 2020.

Serviciul Bolt din România oferă patru categorii de vehicule, în funcție de caracteristica dorită de utilizatori. În lista de mai jos, puteți afla mai multe informații la categoriile respective.

Bolt Casual: O alegere bună pentru utilizatorii noi care au vrut să încerce serviciul Bolt. Cursele Casual Bolt sunt într-adevăr rapide și convenabile.

Bolt Protect: Dacă doriți să vă asigurați siguranța în timp ce călătoriți în timpul pandemiei pe deplin, alegeți Bolt Protect. Mașina include o serie de ecrane despărțitoare instalate de producători de încredere. Acesta separă șoferul și pasagerul.

Bolt Comfort: O caracteristică specială a Bolt pentru a promova șoferii buni și de calitate și călătorii confortabile pentru pasageri. Cu toate acestea, șoferii Bolt trebuie să îndeplinească următoarele cerințe pentru a fi eligibili pentru Bolt Comfort. Aceasta include:

  • Un vehicul cu o capacitate a motorului de 1,5L și peste;
  • A trecut o inspecție a vehiculului;
  • Să mențină un rating mediu de 4,6 stele și peste;
  • Să participe la cursuri de formare.

Bolt Green: Bolt își încurajează, de asemenea, utilizatorii să fie responsabili față de mediul înconjurător, oferind „Bolt Green”. Aceasta include mașini ecologice cunoscute pentru că emit mai puține emisii de carbon și pot parcurge autostrăzile printr-o modalitate mai ecologică.

Totuși, în afară de serviciul de ride-hailing pe care îl oferă, Bolt introduce și livrarea de mâncare. Doar câteva platforme pot oferi servicii de livrare de alimente, iar România este norocoasă să aibă aceste platforme pentru confortul oamenilor săi.

Fotografia a fost preluată de pe site-ul Bolt România

2. UBER

Uber este un serviciu celebru de transport cu mașina care a luat naștere în Statele Unite și care le oferă localnicilor din San Francisco, California, posibilitatea de a beneficia de curse convenabile în mijlocul aglomerației din trafic. Uber își face loc în Europa continentală și, în mod surprinzător, România este una dintre țările selectate în care Uber deține cea mai mare platformă din Europa.

Uber România și-a lansat platforma în orașul București în Februarie 2015. Potrivit Uber Blog, compania de ride-hailing este încă operațională până în prezent și a ajuns la peste un milion de călătorii și șoferi în toată România.

Bucureștiul este esențial în istoria Uber, deoarece serviciul de ride-hailing din România a fost lansat în capitală. Ulterior, Bucureștiul a fost ales și a devenit primul oraș din Europa de Est care a folosit un serviciu de ride-sharing sustenabil, complet electric sau „Uber Green”. Uber Green are acum 70.000 de utilizatori în întreaga Europă, un pas important pentru a avea un mediu înconjurător mai sănătos.

Uber este dedicată să continue să își dezvolte serviciul în țară, să lucreze în conformitate cu legea și să se coordoneze cu alți furnizori de transport pentru a moderniza cadrul de reglementare și pentru a îmbunătăți problemele de mobilitate cu care se confruntă toate serviciile în marile orașe din România, cum ar fi congestia traficului, poluarea aerului și supraaglomerarea locurilor de parcare.

Pe 9 decembrie 2021, Uber și-a extins serviciile în partea de nord a țării, incluzând orașul Buzău și Bacău. Uber a ajuns acum în 15 orașe din România, București, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Constanța, Craiova, Galați, Pitești, Ploiești, Oradea, Brăila, Sibiu și acum Buzău și Bacău.

În afară de Bolt, și Uber a lansat serviciul de livrare de mâncare numit „Uber Eats”, care sprijină sute de restaurante locale să își dezvolte întreprinderea în mod convenabil și să ajungă la mai mulți clienți români oriunde în țară.

Cu toate acestea, unul dintre avantajele majore ale utilizatorilor Uber este că pot rezerva o cursă cu până la 30 de zile în avans. La orice oră și în orice zi, atâta timp cât utilizatorii au internet și un smartphone, aceștia pot rezerva într-un minut. În acest fel, vă puteți planifica din timp programul și eliminați grijile legate de găsirea unei curse convenabile în oraș.

Imagine preluată de pe site-ul Uber Romania

3. BLA BLA CAR

BlaBlaCar este un serviciu de ride-sharing mai puțin cunoscut, dar din ce în ce mai popular, care operează în România. Serviciul permite persoanelor fizice să ofere curse altor utilizatori care doresc să călătorească spre aceeași destinație. Prin punerea în legătură a șoferilor cu pasagerii care sunt dispuși să plătească pentru o cursă, BlaBlaCar îi ajută pe oameni să economisească bani pe costurile de călătorie și contribuie, de asemenea, la reducerea congestionării traficului și a emisiilor de carbon.

Serviciul este popular atât în rândul turiștilor, cât și al localnicilor din România, și a devenit o parte importantă a peisajului de transport din țară.

Aplicația BlaBlaCar este o modalitate convenabilă pentru utilizatori de a accesa serviciul de ride-sharing de pe dispozitivele lor mobile. Aplicația le permite utilizatorilor să caute cu ușurință curse, să rezerve locuri în următoarele călătorii și să comunice cu alți utilizatori. De asemenea, aplicația include funcții precum evaluări și recenzii, astfel încât utilizatorii își pot face o idee despre fiabilitatea și încrederea șoferilor cu care se gândesc să călătorească.

În general, aplicația BlaBlaCar le permite utilizatorilor să acceseze ușor și convenabil serviciul de ride-sharing și să profite la maximum de experiențele lor de călătorie.

Imagine preluată de website-ul BlaBlaCar

4. FREE NOW

Free Now este o aplicație licențiată pentru Black Cabs, PHV-uri și taxiuri din 10 țări europene. De asemenea, oferă serviciile sale în 100 de orașe din Europa. Singura aplicație de călătorie în care puteți alege un Black Cab, un taxi ecologic sau un PHV electric de fiecare dată când faceți o călătorie! Același serviciu excelent, impact mai mic asupra mediului.

Free Now a ieșit din păcate de pe piața din România la 30 iunie 2022. Decizia a fost anunțată de companie, care a invocat condițiile competitive de pe piață ca motiv al plecării. Free Now va continua să opereze în alte țări europene, unde și-a stabilit o prezență puternică și o bază de clienți loiali. Decizia de a părăsi piața din România face parte din strategia companiei de a se concentra pe piețele unde își poate dezvolta și extinde activitatea.

FREENOW este disponibil în alte țări din Europa și puteți utiliza aplicația atunci când vizitați tările precum Germania, Irlanda, UK, Franța, Spania, Italia, Polonia, Portugalia și Grecia. Verificați înainte disponibilitatea serviciilor FREENOW în țara în care vă aflați atunci când aveți nevoie de transport.

Pe durata Pandemiei, FREENOW a oferit călătorii gratuite oricui din Europa, inclusiv României, pentru cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19. De asemenea, au oferit plimbări gratuite lucrătorilor din domeniul sănătății și personalului care își risca viața pe prima linie. FREENOW își demonstrează cu adevărat numele „Gratuit!” Dar lăsând gluma deoparte, toate acestea fac parte din inițiativele companiei, care merită să fie recunoscute și plasate aici pe lista noastră.

Utilizarea aplicației lor mobile vă permite să vă urmăriți șoferul. În cazul în care sunteți îngrijorat cu privire la rezervarea pentru viitoarea dumneavostră călătorie, puteți rezerva în avans cu până la 4 zile în avans. FREENOW are o aplicație mobilă simplă, unde pur și simplu introduceți locația și punctul de destinație. La intrarea în locație, mașinile și taxiurile vor apărea pe ecran, împreună cu timpul estimat de călătorie, taxa, ruta și disponibilitatea. Sortarea vehiculelor astfel încât să puteți găsi cu ușurință vehiculul preferat se poate face și cu ajutorul aplicației.

După plecarea Free Now, Bolt și Uber vor rămâne jucătorii dominanți pe piața românească de ride-sharing. Ambele companii au o cotă de piață mai mare comparativ cu Free Now și se așteaptă ca acestea să continue să ofere servicii de transport fiabile pasagerilor din țară.

Imagine preluată de pe website-ul FREE NOW

Faceți o plimbare acum!

Ești pregătit acum să faci ride-hailing în România? Încearcă aceste platforme oriunde te-ai afla în țară! Spune-le prietenilor și colegilor tăi despre acest blog dacă ți se pare că merită să citești acest articol!

Lasă un comentariu